artykuły
fot. mat. prasowe (fot. mat. prasowe)
fot. mat. prasowe (fot. mat. prasowe)

Tradycja picia kwasu chlebowego sięga na ziemiach polskich IX wieku - za twórców tego napoju uważa się Słowian. Przez kolejne wieki pijało się go na terenach dzisiejszej Polski, Rosji, Ukrainy, a także Białorusi. Przez wieki każdy ród i każdy zakon miał własną recepturę i pilnie jej strzegł. Popularność kwasu chlebowego wynikała z tego, że był łatwy w przygotowaniu, choć czasochłonny, skutecznie gasił pragnienie i pomagał w trawieniu. Z tego powodu był szczególnie lubiany przez tych, którzy ciężko pracowali fizycznie, na przykład przez pracujących podczas żniw chłopów. W XIX wieku pojawiły się pierwsze próby przemysłowej produkcji napoju.

W Polsce tradycja picia kwasu chlebowego podupadła w XX wieku, kiedy na rynku zaczęły się pojawiać napoje słodzone, gazowane, produkowane na skalę masową. Nie bez znaczenia był też fakt, że coraz mniej gospodyń piekło własny chleb. Kwas wciąż jest popularny w Rosji i na Ukrainie, gdzie używa się go także jako składnika różnych dań. Na bazie kwasu chlebowego przygotowywana jest na przykład okroszka - słynny rosyjski chłodnik z musztardą, ogórkami, gotowanym mięsem (najczęściej wołowiną), jajkami na twardo, szczypiorkiem i koperkiem.

Tamtejsze restauracje wytwarzają też własny kwas chlebowy i oferują jako napój do posiłku. U nas coraz częściej i śmielej używają go uznani szefowie kuchni, którzy doceniają dorobek kulinarny przodków - przyrządzają z niego zupy, sosy, glazury. I tak jak pod koniec średniowiecza chłopską tradycję picia kwasu chlebowego przejęła szlachta i mnisi, tak dziś doceniają ją smakosze.

fot. materiały prasowe

Słód żytni i jęczmienny

Coraz bardziej lubimy wracać do naszych źródeł, szczególnie, kiedy oznacza to powrót do tego, co naturalne, proste, smaczne. Kiedyś kwas chlebowy robiło się samodzielnie - teraz też jest to możliwe, bo podstawowa lista składników jest krótka: chleb, drożdże, cukier, woda. Można też wzbogacać smak kwasu sokami owocowymi lub różnymi przyprawami. Sprawa komplikuje się jednak, gdy dodamy, że potrzebny jest naprawdę dobry chleb bez polepszaczy. O niego już coraz trudniej - jeśli nie upieczesz go sam, będziesz długo szukać. Ponadto musisz uzbroić się w cierpliwość. Kwas fermentuje przez jakiś czas i nadaje się do picia po kilku dniach od przygotowania.

Zanim podejmiesz się tej procedury, sprawdź, jak smakuje kwas dostępny w polskich sklepach. Jedną z propozycji jest Razowy Kwas Chlebowy. Powstaje z naturalnych składników: źródlanej wody oraz słodu żytniego i jęczmiennego. Nie zawiera konserwantów, nie jest sztucznie dosładzany i barwiony, zawiera naturalne soki owocowe - śliwkowy i żurawinowy. Jest też naturalnie delikatnie gazowany. Jak smakuje?

Jednym kojarzy się z ciemnym piwem, innym z colą. Kwas chlebowy ma lekko słodki smak z kwaskową nutą, bardzo delikatne bąbelki i głęboki, bursztynowy kolor. Jest napojem bezalkoholowym. Charakterystyczny jest w nim też zapach skórki świeżego chleba i nuty karmelu. Razowy Kwas Chlebowy gasi pragnienie, więc wypróbuj go, jeśli znudził ci się smak wody, nie chcesz pić sztucznie słodzonych napojów, a soki nie są dla ciebie wystarczająco orzeźwiające. Najlepiej smakuje, jeśli jest dobrze schłodzony. Na dnie naczynia możesz zauważyć jasny osad wynikający z użycia drożdży - nie przecedzaj napoju, bo te drobiny wpływają na charakterystyczny smak.

Na zdrowie!

Bądźmy szczerzy - to, co zdrowe, jest dziś po prostu modne. To dobra wiadomość, bo nie chodzi o ślepe podążanie za tym, co popularne, ale o świadome wybory, docenianie tego, co wartościowe. Kwas Chlebowy zawiera witaminy C, E i z grupy B. Poprawia trawienie, korzystnie wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, uodparnia, reguluje przemianę materii, wpływa na wygląd skóry i układ sercowo-naczyniowy.

Razowy Kwas Chlebowy coraz częściej spotyka się z uznaniem także podczas spotkań towarzyskich, bo ma ciekawy smak, atrakcyjny wygląd, nawadnia, a do tego orzeźwia - w przeciwieństwie do innych kolorowych napojów gazowanych, które tylko krótkotrwale gaszą pragnienie. W rzeczywistości są przecukrzone i nam szkodzą. Wielu ludzi poszukuje dla nich ciekawej alternatywy. Chce napić się czegoś smacznego, zdrowego i intrygującego - czegoś innego niż woda lub sok. Fani Razowego Kwasu Chlebowego zgodnie twierdzą, że to najlepszy środek na regenerację po okresie wzmożonego wysiłku i na... kaca.