Ruby chocolate zachwyca owocowym smakiem i bukietem nieco przypominającym owoce leśne

Ruby chocolate zachwyca owocowym smakiem i bukietem nieco przypominającym owoce leśne (fot. Materiały prasowe)

materiał promocyjny partnera weekendu

Czas na czwarty rodzaj czekolady - czekoladę rubinową!

Czekolada to jeden z największych i najbardziej popularnych kulinarnych wynalazków ludzkości. Teraz dostajemy ją w wydaniu, jakiego jeszcze świat nie widział. Szanowni wielbiciele czekolady, oto ruby chocolate!

Jest rubinowa, gładka i rozpływa się w ustach. Spróbowanie jej zapewnia doznania, które pamięta się na długo - mówią ci, którzy mieli z nią kontakt. Bo smakuje nie tylko czekoladą, ale też leśnymi owocami. Jest w niej posmak jagód, odrobiny malin. Każdy z pewnością zwróci uwagę na inną nutę, ale jedno jest pewne - to smak, w którym mogą zakochać się wszyscy miłośnicy słodkości.

Wydawało się, że w dziedzinie czekoladowych przysmaków nic już nowego nie da się wymyślić. Jednak rewolucja nadeszła w 2017 roku, kiedy to niespodziewanie belgijsko-szwajcarski koncern Barry Callebaut zaprezentował na targach w Szanghaju zupełnie nowy rodzaj czekolady o zaskakującym kolorze - rubinowym. Prawdziwą sensacją było to, że ten niecodzienny kolor nie był wynikiem dodania odpowiednich barwników, ale nowatorskich metod selekcji i przetwarzania ziaren kakaowca o nazwie Ruby. Ciepła, rubinowa, nieco pudrowa barwa tej czekolady jest więc równie naturalna co ciemny brąz, do którego przez dekady przyzwyczaili nas producenci czekolady. Rubinowa czekolada jest jednak wynikiem zupełnie innych procesów technologicznych, nad których przygotowaniem specjaliści z Barry Callebaut pracowali przez 13 lat.

Ta - najnowsza - część historii czekolady zaczęła się, gdy zorientowano się, że niezidentyfikowane jeszcze składniki ziaren kakaowca mogą prowadzić do powstania czekolady o nowym kolorze i smaku. Do współpracy w ich wyselekcjonowaniu zaproszono naukowców z niemieckiego Uniwersytetu Jacobsa, z pomocą których krok po kroku udało się rozwikłać ich zagadkę. Okazało się, że występowanie związków chemicznych, które pozwalają na wytworzenie z danego ziarna nowego rodzaju czekolady, nie jest związane ze szczególnym gatunkiem kakaowca lub regionem jego występowania. To właściwość niektórych ziaren.

Ziarna kakaowe Ruby są wyjątkowe, dzięki unikalnym walorom smakowym, które odróżniają je od ziaren, których używa się do produkcji mlecznej, gorzkiej i białej czekolady. Do ich pozyskiwania opracowano specjalną metodę selekcji. Nie był to jednak koniec prac, gdyż potrzebna była jeszcze zupełnie nowa technologia ich przetwarzania, począwszy od innego niż dotychczas sposobu fermentacji ziaren, pozwalającego na wydobycie nowego koloru i smaku. Jednak rzemieślnicy Barry Callebaut pilnie strzegą tajników całego procesu. 

Ziarna kakaowe Ruby są wyjątkowe, dzięki unikalnym walorom smakowym, które odróżniają je od ziaren, których używa się do produkcji mlecznej, gorzkiej i białej czekolady (fot. Materiały prasowe)
Ziarna kakaowe Ruby są wyjątkowe, dzięki unikalnym walorom smakowym, które odróżniają je od ziaren, których używa się do produkcji mlecznej, gorzkiej i białej czekolady (fot. Materiały prasowe)

Ruby chocolate zachwyca owocowym smakiem i bukietem nieco przypominającym owoce leśne, a zwłaszcza jagody. Ma gładką, aksamitną teksturę dobrej białej czekolady, ale jest od niej mniej słodka i ma delikatne kwaskowe nuty. Charakteryzuje ją też wysoki stopień płynności, co oznacza, że łatwo rozpływa się na języku. Łatwość jej formowania, oblewania nią najróżniejszych wyrobów albo przygotowywania z niej musów wzbudziły duże zainteresowanie wśród cukierników. Tym bardziej że jej całkowita odmienność od znanych wcześniej gatunków czekolady pozwala im zaprezentować dobrze znane, klasyczne słodkości w nowych, zaskakujących wersjach.

Potwierdzają to opinie uznanych ekspertów. Angus Kennedy, jeden z najsławniejszych specjalistów w dziedzinie czekolady, określił jej smak jako orzeźwiający i delikatnie kremowy. Zwrócił on przy okazji uwagę na nieoczywistą zaletę nowego smakołyku. Jak mówi Kennedy, ruby chocolate smakuje tak delikatnie i owocowo, że będzie można zjeść jej więcej niż klasycznej ciemnej czekolady. W zachwytach nad rubinową czekoladą Kennedy'emu wtóruje wielu innych znawców. - To była prawdziwa eksplozja smaku, zupełny szok dla zmysłów - relacjonuje David Maenhout, uznany chocolatier, czyli specjalista od wyrobu czekolad i pralin, opisując swój pierwszy kontakt z ruby chocolate. - Jest to całkowita zmiana dla świata czekolady - dodaje Maenhout.

Po raz pierwszy w Europie rubinowa czekolada została wykorzystana do produkcji lodów Magnum (fot. Materiały prasowe)
Po raz pierwszy w Europie rubinowa czekolada została wykorzystana do produkcji lodów Magnum (fot. Materiały prasowe)

Nic więc dziwnego, że rubinowa czekolada stała się jednym z najgorętszych trendów kulinarnych ostatnich lat. Teraz, po raz pierwszy w Europie,  została wykorzystana do produkcji lodów Magnum. Chrupiąca rubinowa czekolada couverture o naturalnym jagodowym smaku otula aksamitne lody o smaku białej czekolady z wyrazistym sosem malinowym. "Czekolada couverture" to termin oznaczający czekoladę bogatą w tłuszcz kakaowy, która używana jest przez producentów wykwintnej czekolady. Te niezwykłe lody Magnum Ruby dostępne są już teraz w sieci sklepów Żabka.

Nie bez znaczenia dla jej popularności ruby chocolate jest też to, że jest ona niezwykle... fotogeniczna. A to w czasach Facebooka, Instagrama i innych mediów społecznościowych jest niebagatelną zaletą.

Rubinowa, słodka, ale z kwaskowo-owocowymi nutami, aksamitnie gładka i rozpływająca się w ustach czekolada. Kto zdołałby się oprzeć takiej mieszance przyjemnych doznań?

Polub Weekend Gazeta.pl na Facebooku