Barista Sławomir Saran

Barista Sławomir Saran (fot. Albert Zawada / Agencja Gazeta)

ludzie

Sławek Saran, mistrz baristów: Teraz mamy naprawdę najlepszą kawę w historii

Kawa mu kiedyś nie smakowała. Zaczął ją pić w liceum, kiedy trenował koszykówkę. Koledzy twierdzili, że dzięki niej poleci w kosmos, będzie szybki i skoczny. Tego życzymy mu w ten weekend. Jako jedyny Polak walczy o tytuł coffee mastera i pięć tysięcy funtów nagrody w ramach największego europejskiego festiwalu kawy organizowanego w Londynie.
Wr�� do artyku�u
Komentarze (69)
Zaloguj się
Pokaż wcześniejsze komentarze
  • carolina_reaper

    Oceniono 8 razy 0

    Dlaczego nie prowadzi swojej wlasnej knajpy w Pulawach? Tam ludzie nie zasluguja na dobra kawe?

  • theorema

    Oceniono 14 razy 0

    a ja bym chciała wiedziec, co tak przeraźliwie śmierdzi w pobliżu kawiarni sieciowych. Już ze 100 metrów mogę wyczuc nosem jakąś sieciówkę. Mleczko im się psuje? Czy ścierki brudne? Dosłownie niedobrze się robi, nawet zanim człowiek wejdzie do środka. Celowały w tym Coffe Heaven, teraz już chyba zniknęły, ale i inne nie są wiele lepsze. Taki zapach obory, gnojówki, uściślę dla tych, co nie domyślają się, o co mi chodzi.

  • zamaszysty.cios.w.krocze

    Oceniono 46 razy 0

    Wsypać do szklanki kopiastą łyżeczkę kawy, zalać wrzątkiem i najnormalniej w świecie wypić nie tracąc czasu na głupoty.

  • czemublokujecie_mikonto

    Oceniono 19 razy -1

    l to jest piękne-gościu docenia plantacje, sposób suszenia, płatności dla producenta, kwestie mieszanek, regionów. lnna jest kawa z jawy, Sumatry a całkowicie inna z Bali. Nawet Anglicy czasem nie znają ich najlepszej firmy, gdzie palą cudowne kawy Taylors of Harrogate i kupują jakieś nescafe albo Kenko/Jacobs na kontynencie/. W PL można Taylors znaleźć tylko na aukcjach, a kawy są super, własnie z drobnych, dobrych plantacji gdzie zapłacono godziwie za ziarno, bywają edycje spacjalne ziaren, są róznie palone, 100proc.arabiki-pyszne,a aromat, smak-nawet te już mielone-cudowne. Osobiście bardzo lubię-a dobrze zaparzone, albo z mlekiem z St. Helen's Farm-cudo 111

  • ricci15

    Oceniono 11 razy -3

    Dużo paplaniny, każde dziecko już powinno wiedzieć że najlepsza kawa to arabica z Kenii i Etiopii, a jak kawa smakuje to zależy nie tylko od samej ale otoczenia w którym ja się pije, w Monachium są dwie oblegane kawiarnie sieciowe Starbucks i San Francisco Company, lokale syfiaste, dziadostwo z calego świata, kawa dość droga, a lepszą sto razy od nich i dwa razy tańszą można wypić w tureckich bistrach na stacjach metra

  • arahat1

    Oceniono 12 razy -4

    wokol sami specjalisci nawet od kuski stawania...

  • dzaga41

    Oceniono 6 razy -6

    Kawa palona w Polsce jest obrzydliwa.Miałam przez 20 lat kawiarnię i nigdy nie splamiłam mojego ekspresu kawą paloną w Polsce.

  • billyboy1943

    Oceniono 29 razy -9

    W kwestii formalnej a co to jest BARISTA???a tak ,,po polskiemu'' nie łaska barman CZY ZAPARZACZ???Zaraz kojarzy się sprzątaczka-KONSERWATOR POWIERZCHNI PŁASKICH!!

  • ciotka_ltd

    Oceniono 57 razy -9

    Co za zadecie:) Typowe Polaczkowo Sloikowe...I kawowe zawody w ...Londynie, Bryty maja tupet!
    A najlepsza kawe w zyciu pilam w Libii - jeszcze za Kadafiego. Nie w zadnej tam kawiarni, a na pustyni, ze specjalnej stozkowej dzazby ulokowanej w goracym piasku - ta byla "really slow".;)

  • valby-2500

    Oceniono 40 razy -10

    "MIszcz" zero wzmianki o Blue Mountain, Kenia AA. Doświadczenie z Coffee Heaven czyt. McDonalds wsrod kaw.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX