Stefan Czub, mistrz prażenia MK Cafe Fresh

Stefan Czub, mistrz prażenia MK Cafe Fresh (fot. materiały promocyjne)

materiał partnera weekendu

"Kawa bardzo osobista" - idealny prezent dla bliskiej osoby?

Nasze podejście do kawy ulega prawdziwej rewolucji. Wracamy do tego, co indywidualne - kupujemy świeżo palone kawy z konkretnych plantacji, wypalane przez kameralne manufaktury. Tym samym wracamy do bezpośrednich, osobistych relacji pomiędzy ludźmi. Kawa to nie tylko produkt, to dzieło ludzkich rąk - przekonuje Stefan Czub, mistrz prażenia MK Cafe Fresh.

Od jakiegoś czasu przywiązujemy coraz większą wagę do tego, jaką pijemy kawę. Co się w nas zmieniło?

- Przede wszystkim wzrosła nasza wiedza o świecie kawy - już wiemy, że kawa z   określonego regionu ma określony smak i aromat, ma swój bukiet. Wiemy, że istnieją różne metody jej parzenia. Widzimy wyższość kawy ziarnistej - którą możemy zmielić tuż przed zaparzeniem - nad kupioną mieloną. Wybieramy kawy origins, pochodzące z konkretnych miejsc na świecie, a nawet z wybranych plantacji. Zaczynamy dostrzegać różnicę pomiędzy kawą ze sklepowej półki a tą świeżo paloną. Ta druga jest po prostu bardziej intensywna, ma pełniejszy aromat, więcej smaku i daje nam więcej satysfakcji.

My, profesjonaliści, staramy się, aby klient palarni MK Cafe Fresh otrzymał kawę wtedy, kiedy jest najlepsza, czyli w ciągu 14 dni od momentu wypalenia. Wówczas jej subtelne nuty aromatyczne są najpełniejsze. Właśnie taką kawę sami chcielibyśmy pić! Dlatego prowadzimy sprzedaż wyłącznie przez internet - w ten sposób możemy zagwarantować jej świeżość i maksymalną jakość. 


(fot. materiały prasowe)

Co decyduje o tym, że wybieramy kawę świeżo paloną i poszukujemy palarni kaw?

- Zaczęliśmy dostrzegać samą kawę - jako owoc, który rośnie i dojrzewa w różnych miejscach na ziemi. Także jako ziarno, które podlega różnym procesom. Te procesy stają się dla nas transparentne, na przykład dzięki palarniom kawy i manufakturom, które dostarczają niezbędnych informacji o pochodzeniu kawy czy procesie jej obróbki. W takich kameralnych, ale nowoczesnych manufakturach jak MK Cafe Fresh wypalamy kawę często dosłownie na zamówienie klienta - zgodnie z jego gustem, a także potrzebami. Miłośnicy kawy wybierają więc to, co indywidualne i najwyższej jakości. W ten sposób w pewnym sensie zmniejsza się także dystans pomiędzy osobami, które uprawiają kawę, zbierają ją czy prażą, a tymi, które ją piją. Kawa staje się produktem wyjątkowym, osobistym. 

W jakim sensie osobistym?

- Bo dużą rolę w procesie jej uprawy, zbioru, obróbki odgrywa ludzki pierwiastek. Od osoby, która zbiera owoce, obrabia je, poprzez tych, którzy ją prażą i pakują, aż po konsumenta, który mieli świeżo palone ziarna i parzy z nich filiżankę kawy. Arabiki uprawiane w egzotycznych regionach, na dużych wysokościach i na małych plantacjach podlegają obróbce, która związana jest z pracą konkretnego człowieka. Najwyższej jakości kawę tworzy natura, ale współtworzymy ją także my - prażalnicy i bariści, a ostatecznie tworzą ją również konsumenci. Kawę tworzymy my wszyscy. Dlatego można śmiało powiedzieć, że nowoczesne podejście do kawy - poza tym, że zbliża nas do natury - zmienia również nasze role i relacje między nami. Klient staje się zarówno konsumentem, jak i twórcą kawy.


(fot. materiały promocyjne)

Czym zajmuje się prażalnik?

- To osoba, która zajmuje się wypalaniem, a w zasadzie prażeniem kawy. W szerszym znaczeniu - to ktoś, kto wydobywa z kawy jej właściwy smak i aromat. Ziarna, które docierają do nas z różnych plantacji i regionów na całym świecie, to ziarna jeszcze zielone, niepoddane obróbce termicznej. Żeby wydobyć ich bukiet, bogactwo smaku, które znamy z naszych filiżanek, musimy je wypalić (uprażyć). Problem tkwi w tym, że każda kawa, każda odmiana pochodząca z wybranego miejsca, posiada inny profil palenia - jedne praży się powoli, w niższych temperaturach, inne krótko i intensywnie. Nasza praca polega na tym, żeby wydobyć z kawy jej najlepsze aromaty. Do tego służy nam nowoczesny piec, w którym wypalamy niewielkie porcje ziaren. Można powiedzieć, że w pewien sposób personalizujemy kawę.

(fot. materiały promocyjne)
(fot. materiały promocyjne)

Czym taka świeżo palona kawa różni się od innych kaw?

- Większą wyrazistością subtelnych nut smakowych i aromatycznych, wysoką jakością oraz czystym bukietem, którego gwarancją są indywidualne metody prażenia ziaren. Za każdym razem staramy się wydobyć ich najlepsze właściwości oraz charakterystyczne nuty. Dzięki naszej wiedzy i technologii z tego, co dała nam natura, potrafimy stworzyć coś wyjątkowego, arcydzieło smaku i aromatu. Takiej kawy nie pije się tak po prostu. Tworzymy ją po to, żeby sprawiać ludziom przyjemność.


(fot. materiały promocyjne)

Czy laik jest w stanie docenić smak świeżo palonej kawy?

- Różnica jest bardzo wyraźna. Jeśli raz spróbujesz świeżo palonej, trudno ci będzie później wrócić do tej zwykłej, która nie ma tak wyrazistego smaku. Nawet niedoświadczony kawosz jest w stanie wyczuć te najbardziej wyraziste nuty aromatyczne - czekolady, orzechów, cytrusów, owoców leśnych czy przypraw korzennych. Nie potrzebujemy specjalistycznej wiedzy, żeby rozsmakować się w najlepszych kawach!

Zbliżają się Dzień Babci i Dzień Dziadka. Czy kawa to dobry pomysł na prezent?

- Zdecydowanie tak. Jest wyjątkowa i osobista, więc idealnie nadaje się do tego, żeby podziękować naszym dziadkom albo po prostu sprawić im przyjemność. My, prażalnicy, poświęcamy bardzo dużo uwagi, żeby kawom o określonym pochodzeniu nadać wyjątkową jakość, żeby stworzyć coś jedynego w swoim rodzaju, wyeksponować charakter danej odmiany. Dalszą historię tej kawy dopisują konsumenci. To bardzo szlachetny, a zarazem intymny prezent.


(fot. materiały prasowe)

A w jaki sposób odpowiednio dobrać kawę na taki prezent?

- To zależy od upodobań osoby, którą chcemy obdarować. Jeśli ich nie znamy zbyt dobrze, bezpiecznym wyborem będą kawy z Brazylii, które charakteryzują się bardzo delikatnym smakiem i dużą słodyczą. Nam, Polakom, bardzo smakują połączenia orzechów, czekolady i czerwonych owoców, czyli ziarna, które dojrzewają w południowoamerykańskim słońcu. Mamy w ofercie zestaw brazylijskich kaw - dzięki którym poprzez różne regiony, odmiany i smaki możemy odbyć zmysłową podróż po tym regionie. Osobom, które poszukują niecodziennych, osobliwych smaków - wyrazistych, owocowych, ziemistych -  polecam naszą nową kawę z Sumatry, Indonesia Blue Bianca, która dzięki specyficznej, lokalnej metodzie pozyskiwania ziaren daje gęsty i esencjonalny napar. W Manufakturze MK Cafe Fresh każdy znajdzie coś dla siebie - staramy się oferować klientom najciekawsze ziarna z całego Pasa Kawowego, Ameryki Południowej i Środkowej, Afryki oraz Azji.


(fot. materiały promocyjne)

Polub Weekend Gazeta.pl na Facebooku